24 Ağustos 2016 Çarşamba

Total War: ATTILA - Sasani İmparatorluğu, Modsuz - Efsanevi Zorluk Oyun Rehberi


(Aslına bakarsanız rehbere pek de ihtiyacı olan bir devlet değil ama az da olsa çorbada tuzumuz bulunsun diye bir şeyler yapayım dedim ve benden de anca Sasani beklenirdi.  )

Adım 1:

İlk olarak ordulardaki pagan güruhlarının tümünü terhis ediyoruz ve askeri araştırmalardan "Ermeni Mızrakçısı" birimini oyuna ekleyen ilk araştırmayı araştırmaya başlıyoruz.

Adım 2:

Doğulu devletlerdeki en büyük nimetlerden biri "Deve Çiftliği" gıda binasıdır.Çünkü oyunda bir "İklim Değişikliği" döngüsü var ve 400-420-432 yıllarının İlkbahar mevsimlerinde birer iklim değişikliği olur ve verimlilikler düşerken kış ve kar git gide güneye inmeye başlar. İşte bu "Deve Çiftliği" binasının önemi burada.Bu bina hiçbir zaman verimlilikten ve iklim değişikliklerinden etkilenmez. Böylece ileriye dönük planlarınızı saçma sapan gıda problemleri üzerine değil fetihlerinize ve Attila'yı öldürmeye odaklayabilirsiniz. O nedenle şehirlerinizdeki tüm tarla binalarınızı "Deve Çiftliği"ne döndürmenizi tavsiye ediyorum. Tabi hemen ilk turdan tüm binalarınızı dönüştüremezsiniz. Zaman alır ama tüm zamanınızın ve paranızın karşılığını alacaksınız.



Adım 3:

"Ermeni Mızrakçıları" birimini oyuna ekleyen teknolojiyi araştırınca hemen tüm ordularınızı Ermeni Mızrakçısıyla donatmayın.Sadece Akhunlarla ve Sabirlerle uğraşıp yok etmek için doğudaki iki ordunuza alın bu birimleri.Savaş taktikleriniz ve sefer haritası taktikleriniz size kalmış duruma göre değişik olabilir ama şehirlerde veya nehir muharebelerinde savaşmaya çalışırsanız kazanmanız kesin diyebilirim.


Adım 4:

Önceki maddelere dönersek; Paighan güruhlarını terhis edince Asayiş sıkıntısı ortaya çıkacaktır.Ve Ermeni Mızrakçılarını yetiştirince de ekonomi sıkıntısı ortaya çıkacaktır.İşte bu iki problemi de tek seferde ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için her seferde olduğu gibi Valilerin özelliklerine kesinlikle bakmanız ve aşırı dikkat etmeniz gerekir.Mesela komutanlığa daha yatkın olan birini vali yapmak saçmalıktır. Valilerinizi atadıktan sonra da atadığınız eyaletlerde "Yozlaşma"yı azaltan ve Zerdüşt dini nüfuzunu artıran "Tebliğ"i yayınlayın. "Yozlaşma"nın azaltılması ekonomiyi az da olsa düzeltecek ve Zerdüştlüğün nüfuzunun artması da Dini Farklılıklardan dolayı ortaya çıkan Asayiş eksilerini düşürecektir. Düzelmesi uzun zaman alır asayiş sıkıntılarını fazla dikkate almayın.


Adım 5:

Bildiğiniz gibi oyunda "Garnizon" birimleri çok önemli.Ve bu yüzden her yerleşiminizin ikinci seviyede olması gerekli.Ne yapıp edip bunu ayarlamalısınız.

Adım 6:

Şimdi dış işlerine yönelelim. Erken dönemde en büyük düşmanınız Akhunlardır. Bunlar bir ya da iki kukla devletinizi yok edebilir.Ama sakın endişeye kapılıp ordunuzu onlara göndermeyin.Eğer gönderecekseniz en az iki orduyla ve sürekli ordugah kura kura ilerleyin. Bu mini-kaleler size savunmada büyük avantaj sağlayacak.Ve zaferlerinizi neredeyse kesin hale getirecek. Açık alanda bu heriflerle bir meydan muharebesi yapmayı emin olun istemezsiniz. Ama batıda -eğer dikkat edilmezse- en az Akhunlar kadar büyük bir tehdit olabilecek Ghassaniler bulunuyor düşman olarak. Onları halletmek kolaydır. Diplomasi penceresine girip "Muharebe Ortak Hedefi" düğmesine basın ve "Dumatha"yı hedef olarak gösterin. Kuklalarınız birkaç tur sonra halledecektir ama o zamana kadar dikkatli olmanız gerekiyor. Doğu Roma ile olan saldırmazlık anlaşmasını Akhunlar yok olana kadar bozmayın ve savaşmayın.Ayrıca Tanukhidler ile savaşmamaya özen gösterin çünkü erken dönemde birden fazla cephede savaşmak çok zorludur ve genelde başarısızlıkla sonuçlanır.Akhunlar yok olduktan sonra Doğu Roma'ya rahatlıkla savaş ilan edebilir ve rahatlıkla yenebilirsiniz.Savaş açtıktan sonra İlk işiniz "Osroene" eyaletini tamamen ele geçirmek olmalı.Sonra da Akdeniz'e açılan büyük ticaret kapısı Antakya'yı ve onunla birlikte Suriye eyaletini tamamen alın. Olabildiğince fazla ticaret anlaşmaları yapmaya çalışın çünkü büyük para buradan geliyor.Ve eğer Doğu Roma'yı yenmeyi başarabilirseniz onu kuklanız yapmanız çok mantıklı olur çünkü çok fazla haraç ödüyor. (15-20K civarı)


Adım 7:

Genişlemenizi Anadolu ve Balkanlara doğru değil Afrika'ya doğru yapmanız lehinize olacaktır çünkü Hunlar size düşman olursa çok şey kaybedebilirsiniz.

NOT: Kukla devletleriniz size sonuna kadar sadıktır ama genişlemeye başlayınca iç savaşa dikkat etmeniz gerekli. Bu yüzden ilerki dönemlerde Tizpon'da ve Isfahan'da birer tam ordu bulundurmanız yararınıza olacaktır.
Bu dediklerimi yaptıktan sonra yılın muhtemelen 400-410 arasında olması lazım ve daha yeni yeni yolun yarısına geliyorsunuz demektir.Artık önünüzde rahatlıkla fethedilmeyi bekleyen bir dünya ve sonsuz ganimetler bulunmakta.Gidin ve hakkınız olanı kılıçlarla,mızraklarla, kanlı gürzlerle o çapulcuların kalbinden söküp alın!

-Altay Kaya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder