27 Ağustos 2018 Pazartesi

Empire: Total War Çok Oyunculu Rehber: Bölüm 1 Osmanlı (Kahireli Tarzanlar)

      Evet millet artık söz verdiğim gibi Osmanlı İmparatorluğu çok oyunculu Empire taktiklerine başlamış bulunmaktayım.Uzun bir yazı olacak şimdiden uyarayım.

      Öncelikle Osmanlı İmparatorluğu birçoğunuzun düşündüğü gibi güçsüz kesinlikle değil. Osmanlı İmparatorluğu oyunun en değişik ve çeşitli birliklerine sahip o yüzden çok değişik ordu dizilimleri yapabilir. Osmanlı ordusunun asıl güçlü olduğu kısım ve sizi zafere götürebilecek olayı (hem Napolyon Total war hem de Empire Total War için geçerlidir bu) hibrit teknoloji kullanması yani hem hem eski teknolojiyi hemde yeni teknolojiyi kullanabiliyor.

     Ee, yani bu ne işimize yarıyor derseniz ? olay şu Nizam-ı Cedit Hat Piyadesinin arkasına Yeniçeri Havan birliklerini ya da Ermeni Okçularını koyup daha yüksek hasar verebilirsiniz. Yani Osmanlının en büyük gücü burada yatar hem okçularınız var eski tip ateş ama çok hızlı dolduran birimleri +hem de Hat ateşi yapabilen Nizamlar +Nizam rifleleriniz ile hiç bir Avrupa devletlerine pabuç bırakmazsınız şimdi biraz daha derinlere inelim ve hangi birimler ile neler yapabileceğimize bakalım
      Öncelikle sizin Osmanlı Ordusundaki en güçlü birliğiniz düşünülenin aksine yeniçerilerdir. Yeniçeriler Nizamlardan daha güçlüdür bakın tekrar ediyorum Nizamlar Hat ateşi kullanmalarına rağmen yeniçeriler (hem Kahireli hemde Beylik) onları yeniyor ve daha ucuzlardır bu demek oluyorki oyunlarınızda hiç nizamı cedit almadan sadece yeniçeriler ile kazanabilirsiniz. Çünkü bu oyunun DLCsiz en güçlü hat piyadesi Nizamlardır ve Yeniçeriler Nizamlardan bile daha güçlülerdir aynı anda ateş emri verseniz bile yeniçeriler daha hızlı ateş ederler. (Başlangıç rehberinde ateş sistemlerinden bahsetmiştim oraları tekrar okuyunuz burayı anlamadıysanız.) Dolayısıyla hem ilk ateş hem de hızlı doldurmaları hat ateşinin eksiğini kapatır. Yalnız bu kadar olsa idi Yeniçerileri durdurmak çok ta zor bir işlem değildir ama asıl yeniçerilerin gücü daha doğrusu asıl en güçlü birliğiniz olan Kahireli Yeniçerilere (ben onlara Kahireli tarzanlar demeyi daha uygun buluyorum) Rütbe verince sadece tüm hat piyadelerini değil oyundaki tüm birliklere kök söktürmeye başlamalarıdır. Yani adamlara 2 ile 4 rütbe veriyorsunuz ve adamlar 2 tane verirseniz Superior Line inf seviyesine, 3 ve 4 tane verirseniz ise direk Avrupai elitler ile denk seviyeye ulaşıyor ve hatta onlardan bile daha çok adam öldürebilme kapasitesine ulaşıyor. Fiyatları ise 1050 ile 1280 arasında değişiyor o zaman kısaca Osmanlının iyi elitleri nerede derseniz işte burada derim ben adamlar cidden efsane güçleniyor ve bu birimler ile harikalar yaratabilirsiniz sadece vurkaç olayını öğrenin ve bir daha hiç bir saf ateşi elitler sizi yenemesin(Vurkaç basitçe siz ateş ettikten sonra düşmanın ateş etmesini beklemeyip o alandan birliklerinizi çekmek demek) . Bunlar cidden ordunuz can alıcı özelliği ve kesinlikle bunları en geniş aralıkta kullanın ve düşman ateşinden uzak tutun ve oyun sonu kaç kişi öldürmüşler diye şöyle bir bakın  (en az 150 kişi falan ben 218 gördüm mesela dün yaptığım savaşta ).

      Hat piyadelerinde ise bahsettiğim gibi Nizamlar Avrupa'nın en güçlü hat piyadeleridir DLC birimlerini saymazsak(DLC ile sadece Bulkeley Regiment ile Swiss İnf ve belki 1'st Delaware daha iyi) eğer yukarıda Yeniçeriler ile anlattıklarım kafanıza yatmadı ise gidin Nizam alın direk Avrupai ordular gibi dövüşün gene iyi sonuçlar alırsınız merak etmeyin.
      Filistin yardımcı kuvvetleri ise oyunun en güçlü 2 milisinden birisidir (diğeri ise Minuteman ABD'deki) 8 moral ile cidden kaçmaları çok zor ve iyi silah doldurma ve nişan almaları var.
     Serhat Kulları ise en iyi birimlerden birisidir hem milisler gibi ateşe atın hemde kare düzenine geçebilmeleri sebebi ile atlılarda sorun değil onlarda iyi isabet oranları var(30'a 20) ve bunlardan da ordunuzda olsun bir iki tane.
     Ermeni Okçuları taktik bir birimdir.+90 menzili olmadığından sınırlanmazlar ve kazık dikiyorlar. Kısaca bunlar ile haritaya dikeceğiniz Kazık miktarı 2 katına çıkıyor ben Finlandiya haritasında direk tüm cephemi kazıkla doldururum ve düşman atlıları asla gelemezler  Artı ok kullandıklarından Tepe arkasından da hedefi vurabilirler ve normal hat piyadesinin mermi miktarı 15 iken bunlarda 20'dir kısaca cidden süper birlikler 

Okçular tepenin dibine sığındıkları için çok az kayıp verirken düşman elitleri ağır kayıp verdikleri için geri çekilmek zorunda kaldılar
      Yeniçeri El havan bölüğü ise Ermeni okçularından daha çok adam öldürme potansiyeline sahiptir ama pahalılar çok bir şey demeye gerek yok bunlarda aşırtma ateş edebilirler Hat piyadenizin arkasına koyun ve patlayan bombaları seyredin. Normal Bombacılarımız ise pek etkili değil ama duruma göre kullanabilirsiniz.
      Rifle ve hafif piyadelere gelince Osmanlı İmparatorluğu hiç fena değil Avrupai klasik rifleler ile aynı isabet doldurma oranlarına sahipler ama sıcağa dayanıklılık 9 moral ve 9 saldırı özellikleri ile cidden çok sağlamlar bir keresinde mermileri bitmiş 25 Nizam riflem önce gitti amerikan Long riflemanlarını yakalayıp dağıttı sonra gidip 30 kişilik fransa hat piyadesini ezdi o derece diyeyim 
      Nizam hafif piyade ise Avrupai benzerlerinden ise daha güçsüz daha az isabet oranına sahipler ama iyi kullanırsanız kazanırsınız.
      Haydut İrregular (45 isabet 25 doldurma fena değil iş yapar) ve Bosna Pandukları (35 isabet 15 doldurma kötü Multi için Sefer haritasında iş yapar) için denebilecek en iyi şey çok iyi yakın temas yeteneklerine sahip olmaları(haydut 9 bosnalar ise 11) ama multide o kadar iyi olduklarını söyleyemem Bosna panduklarını bir arkadaş full rütbeleyip süngü hücümuna kalkıp dağıtmıştı düşmanı bir keresinde  hahahaha
      Menzili atlılarımız ise iyi olduğumuz başka bir konu 90 menzilli iki devletten birisiyiz diğeri ise Maratha fakat +90 menzilliler genede sınırlandığından o limiti rifle alarak kullanılır genelde o yüzden direk Deli Atlılarına kalıyoruz Deli atlılar bildiğiniz Regiment Of Horse birliğinin eline tüfek veriyorsun ve bunun adına Deli Atlıları diyorsun  öyle ilginç atlılar sayılar az isabetleri var ama yakın temas ve moralleri cidden süper örnek verecek olursak Light Dragoonlar yakın temasa geçerlerse biraz ateş yiyip sayıları 30'a düşerse beyaz bayrak verirler ama Deliler sayıları 15'e düşmelerine rağmen kalıp savaştıklarını defalarca gördüm ve ateş edip yakın temasa girerseniz Light Dragoonlardan da üstünler. Ben bu birlikler ile çok hat yardım rifle kestim düşman hattının arkasına cepheden dalıp arkasına geçip general kestim bunları Light dragoonlar ile yapmanız cidden çok zor.
      Yakın temas Atlılarımız ile ilgili Kafkas Atlılarımız iyiler cidden iyi ağır atlılar ve fiyatlarıda fena değil yenemeyeceği bir kaç atlı var oyunda ama zaten bu halleri ile gayet iyiler önceden de demiştim bu oyunda yakın temas atlıları ancak oyun orta ve sonunda iş yaparlar sakın en başta kullanmayın. Eğer düşman yerini almış ise kısaca ateş yememeleri gerek.
      Sipahilerin iyi olduğu olay ise Charge 25 charge olayları cidden op
      Nizam Dragoon ise avrupai Dragoonlardan daha iyi ancak staminaları düşük dolayısıyla çabuk yorulurlar dikkat edin.
      Memlükler iyi hafif atlılar ancak Eflak atlılarımız daha iyi ve daha ucuz genelde Eflak hafif atlılarımızı kullanırım
      General Korumaları ise Osmanlıda 10 altın pahalılar ama defansları ise 1 puan daha yüksek. Kısacası teke tek General Koruması savaştırılırsa siz kazanırsınız yüksek olasılıkla bunun çok ekmeğini yedim multide 
      Topçulara gelirsek Osmanlı Fransa ile beraber Oyunun en güçlü toplarına sahip. Osmanlı topları Avrupai benzerleri ile aynı isabet oranlarına sahip ama daha yüksek kalibreli yani daha çok hasar veriyor demek bu.Daha hızlı bina ve sur yıkarsınız.Havanları da aynı şekilde ama 5 isabet puanı daha düşük (İtiraf ediyorum ben pek etkisini görmedim -5'in ama illaki vardır oyun sonu) 64lük sabit toplar ise aşırı güçlüler ve 600 menzile sahip ama en efsanevi toplarımız Organ Gun (Puckle Gun halt yesin bu ağır abilerin yanında) tam bir atlı kasapları bunlar bir salvo ile rakip 50 atlısını öldürmek nedir abicim olmaz olsun dedirtiyor resmen 
Genel olarak bu kadar

Örnek bir rehber olarak
  • (1 general
  • 2 Kahireli yeniçeri ( 4 geliştirme rütbeli)
  • 1 Beylik yeniçeri
  • 3 Nizam
  • 3 Serhat kulu
  • 2 rifle
  • 4 deli
  • ve 3 Ermeni okçusu 
iyidir bir ordu düzenidir multi için. Siz daha değişik şeyler yapabilirsiniz mesela Kahireli yeniçerilerden rütbeleri silin ve okçular yerine hafif atlı almak ya da Yeniçeri el Havan birlikleri falan. Böyle okuyarak sadece bilgi sahibi olursunuz asıl iş oynayarak öğrenmektir unutmayın.

1 yorum: