16 Şubat 2019 Cumartesi

Stainless Steel 6.4: Doğu Roma İmparatorluğu Rehberi

Stainless Steel 6.4 Early (1100) Periyot: Doğu Roma Rehberi


Rehberde kullanılacak kısaltmalar:
SS6.4: Stainless Steel 6.4
ŞB: Şehir birimi. Şehirde üretilen anlamında
KB: Kale Birimi. Kalede üretilen anlamında

Merhaba sevgili okurlar ve Total Warcılar grubu üyeleri ben Kemal. İlk rehberimde size Medieval 2 Total War oyununda Stainless Steel 6.4 isimli modda yer alan Doğu Roma yani Bizans Devletinin oynanış rehberini sunacağım.
Bu rehber oyunda early game denilen periyot için geçerlidir. Modda iki farklı zaman periyodunda başlama şansınız var bu ilk periyot için geçerli olan bir rehberdir. Ayrıca Very Hard/Very Hard zorluk seviyesi için hazırlanmış bir rehberdir. Hazırsanız başlıyorum rehbere.


Oyuna 1100 yılında başlıyoruz. Haçlılar Orta Doğu'ya yerleşeli henüz bir kaç sene olmuş ve kutsal toprakları ele geçirmiş durumdalar. Romanya tarafında Kumanlar ve onların yanında Macarlar sınırımızda Türkler komşularımız. Doğu Roma her ne kadar eski ihtişam ve zenginliğinden eser kalmamış bir devlet olsada halen çok güçlü ve zengin. Doğru  yönetildiğinde sizi eskiden olduğu gibi süper güç yapacak yerleşkelere sahipsiniz.


1. DİPLOMASİ: 


Oyunun başında müttefik olmanız ve iyi geçinmeniz gereken bana kalırsa 3 adet devlet var. Bunlar sırayla Selçuklu Sultanığı, Venedik ve Kiev Knezliği. 


Selçuklu Sultanlığı: Hiçte azımsanmayacak topraklara ve güce sahip olan Selçuklu devletiyle başta iyi geçinmeniz hatta müttefik olmanız gerekir oyunun başında siz isyancı şehirlerini ele geçirip güzel bir ordu oluşturana kadar sınır komşularınızla savaşa girmemeniz daha doğru olur. Zaten ilerleyen dönemlerde Haçlılar, Fatımiler ve Harezmşahlar Devleti ile başı derde girecektir işte o zaman Selçukluları en zayıf anlarında vurup Anadolu'ya tekrardan hakim olabilirsiniz.


Venedik: Bu devlet Akdeniz ulusları arasında donanması çok iyi olan ve ordusu fena olmayan sayılı devletlerden birisi. Ragusa kalesi ile size kara sınırınızdan komşu oluyor. 

Erken zamanda müttefik olursanız hem bunlardan başınız ağrımamış olur hemde Akdeniz'de sağlam bir müttefik edinmiş olursunuz. İlerleyen dönemlerde Macarlarla aranız bozulursa beraber savaşma şansınızda olabilir çünkü Macarların topraklarında sadece sizin değil Venedik Devletininde gözü olacak.

Kiev Knezliği: Aslında bu devlet ile gerçekten müttefik olmanıza pek gerek yok fakat aynı mezhepten (Ortodoks) olmanız ve birbirinize kısmen yakın olmanız nedeniyle kültürel dostluk için müttefik olabilirsiniz. Oyunun başında elinizde bulunan Caffa'yı (Kırım) Kiev Knezliğine hediye etmenizi yada para ile satmanızı öneririm. Caffa şehri 

zenginliğinin az olması gelirinin düşük olması sebebiyle adeta size yük olacak bir şehir ve buda yetmez gibi oyun başındaki asayiş sorunları sizi ekstra masrafa sarf edebilir. Bırakın Kiev Knezliğine verin o şehri hem müttefikinizin elinde bulunmuş olacak hemde az çok bir para kazanmış olacaksınız orayı satarak. Tavsiyem 5.000-7.000 florin aralığında bir değerle satmanız oyun başında Kiev yüksek değerleri kabul etmeyebiliyor




2. ORDU:


Dikkat öncelikle şunu söylemeliyim bu modda oyun başında üretilmesi mümkün olmayıp ancak belli bir tarihten sonra üretilebilen birimler vardır. Bunlar için belli bir tarihi 

beklemeniz gerekiyor gerekli binaları inşa etseniz bile bir çok birimi başta üretemeyebilirsiniz.

Doğu Roma ordusu gerçekten çok çeşitli bir yelpazeye sahip birimler bulunduruyor. Oyun başında gerekli bina seviyelerine ulaşırsanız üretebileceğiniz Skoutatoi mızrakçıları (KB) Kastrophylakes kılıçlıları (ŞB) çok güzel bir piyade gücü sağlarken Mourtatoi okçuları (KB) ve Akritae (KB) ciritçileri ise menzilli birim ihtiyacınızı oldukça karşılıyor. 


Süvari konusunda ise oyun başında Strtiotai süvarilerini (KB) yetiştirip savaşa sokabilirsiniz. Ağır süvari olarak oyun başında üretme şansınız yok maalesef fakat ilerleyen dönemlerde çok güzel süvarileriniz oluyor. Atlı okçu konusunda ise oyun başlarında hafif zırhlı atlı okçular yetiştirip kullanma şansınız bulunuyor.


Özetlemek gerekirse: oldukça geniş bir yelpazeye bürünen bu ordu oyun başında sizi hayli hayli idare edecektir. Oyunun ilerleyen dönemlerinde ise elit ve ağır birimlerinizi üretebileceksiniz ve dünya hakimiyetiniz için oldukça faydalı olacak.



Doğu Roma birimleri:











3. TOPRAK YÖNETİMİ:


Dünyanın merkezi olarak bilinen Constantinople (Konstantinopolis) başkentiniz konumunda. Yerleşim yerlerinizin pek çoğu Yunanistan'da bulunmakta. Bu şehirler: Corinth (Korinth), Athens (Atina), Thessalonica (Selanik), Durazzo (Dıraç) yerleşkeleri. 


Trakya bölgesinde ise Constantinople (Konstantinopolis), Adrianople (Edirne) bölgeleri 

elinizde. 

Onun dışında Trebizond (Trabzon) kalesi Karadeniz'de bulunan tek kaleniz ve kuzeyinde Caffa (Kırım) köyü bulunuyor. 


Anadolu'da ise Nicaea (İznik), Smyrna (İzmir),  Isparta, Çanakkale yerleşkeleri bulunuyor. 


Üç adette adanız var bunlar ise: Iraklion (Girit), Rhodes (Rodos), Nicoisa (Kıbrıs) adaları.


Elinizdeki bu yerleri oldukça verimli kullanmak zorundasınız. Onun için başta kilise olmayan her yerleşkeye kilise inşa edin ve daha sonra ise liman, ticarethane, tarla, yol 

yapımına başlayın. İnşa sırası size kalmış tabii ki. Bunları yaparken askeri binaları önemli yerlerde araya sıkıştırıp inşa etmeyi sakın unutmayın. Her şeyden önemlisi şehirleriniz de vergi seviyesini en düşük seviyeye indirin böylece nüfus artışı artacak ve şehirleriniz daha hızlı gelişecek. Zaten pek çok liman şehrine sahip olduğunuz için en düşük seviyede bile eksiye girmeyeceksiniz onun için vergiyi en düşüğe almak sizi zarara uğratmayacak 


Devletinizin mini harita üzerinden görünümü:
Adalar Grubu:
Trakya ve Anadolu Bölgelerinde Bulunan Topraklarınız:
Karadeniz Bölgesinde Bulunan Topraklarınız:
Yunanistan Tarafında Bulunan Topraklarınız: 


4. SAVAŞ:
Tarihini kan ile yazan Roma'nın kaderini yaşıyorsunuz. İlerleyen dönemlerde isteğinize göre Balkanlarda veya Anadolu'da yayılabilirsinz. Benim Tavsiyem Balkanlardaki isyancı şehirlerini başta ele geçirip daha sonra orada daha fazla ilerleme yapmamanız. İleri dönemlerde Harezmşahlar, Fatımiler, Haçlılar tarafından zayıflayacak olan Selçukluya saldırmanız en makul olanı olacaktır. Selçuklu Sultanlığının piyadeleri çok güçlü değil fakat hafife alınmayacak okçuları var. Şehirlerini kuşattığınızda size önemli derecede zayiat verebilirler. Buna rağmen ağır piyade ve kuşatma silahları yardımıyla pek çok şehrini kolayca alt edebilirsiniz. Anadoluyu ele geçirdikten sonra isterseniz İran coğrafyasına girebilir isterseniz ise başta kutsal topraklar yani Antakya, Kudüs şehirlerine sonrada Mısır'a girebilirsiniz. Bu sayede eski topraklarınıza kavuşmuş olur ve büyük bir zenginlik içinde yaşarsınız. Batıya gitmenizi pek tavsiye etmiyorum çünkü batıda bitmek bilmeyen düşmanlar ve yoksulluk sizi bekliyor olacaktır oysa doğunun bütün zenginlikleri sizi bekliyor.

Eğer eski sınırlarınıza ulaşmak istiyorsanız İmparator Justinian dönemindeki sınırları esas alarak gelişebilirsiniz ilerleyen dönemde:



Justinian dönemi Doğu Roma İmparatorluğu:


Evet arkadaşlar yapmış olduğum ilk rehberin sonuna geldik. Elimden geldiğince güzel anlatmaya çalıştım eksiğim veya kusurum olduysa affola. Başka bir rehberde görüşmek dileğiyle sevgilerle hoşçakalın 

Kemal KOCA

1 yorum: