6 Eylül 2017 Çarşamba

Empire Total War: Lehistan Rehberi

Empire Total War: Lehistan Rehberi
Nasıl Devraldık ?
Lehistan, yıllar önce kendinden daha büyük bir krallık olan Litvanaya ile birleşip Doğu Avrupa'da önemli bir güç olmuşlardı. 17. yüzyılın sonlarında Viyana'yı kuşatan Osmanlı ve Kırım birlikleri ile Kutsal İttifak çatısı altında savaştı. Savaş daha sonra Osmanlı ve Rusya arasında devam etse de Avusturya güçlenmiş, Fransa ve Prusya gibi Orta Avrupa'da söz sahibi olmak için harekete geçmişti. İsveç ise tüm bunlardan uzakta ama Baltık'ta tehditkar güç konumunda. Lehistan ise savaş yorgunluğunu üstünden atamamış ve gelişmelerden bihaber kaldı. Lehistan larak ya çağa ayak uydurup düşmanlarına galip gelecek ya da düşmanları arasında ezilip gideceğiz.


1700 tarihinde Avrupa haritası
Bölüm 1: Günlerin Götürdüğü
-İdare-
Lehistan, komşularından farklı olarak meşruti monarşi ile yönetilmektedir. Bu demek oluyor ki bakanları istediğimiz gibi atayamayacağız. Lakin kabinenin değişmesi gerekli. Bunun için biraz farklı bir yöntem uygulayacağız.
Kabinenin değişmesi için yeşil kare  ile gösterilen seçim yapma bölümüne tıklayın.
Gördüğünüz gibi seçimler oldu ve kabine üyeleri değişti.
Yeni hükmet
Eski ve yeni hükumetin gözle görülür farkı
(Kabine, seferden sefere farklılık gösterebilir. Bakanların yerini değiştiremez ama her tur bir bakan kovabilirsiniz. 5 yıl=10 turda bir seçimler olur. Eski kabine tamamı olmasa da yeniden seçilebilir ya da tamamen yeni bir kabine gelebilir.)
-Karşımızdakiler-
Rehberde kısa sefer savunmaya dayalı bir sefer olacağından uzun sefer hedeflerine de değinmekte fayda var.

Avusturya: Bizden ne çok güçlü ne de bizden aşağıda. Aynı mezhepten olsak da, geçmişte işbirliği yapmış olsak da Avusturya ile savaş kaçınılmazdır. Ya o size ya da siz ona savaş ilan edeceksiniz. Acele etmeden önce davranmak sizi  1 adım öteye taşır.
Sınırlarımız yakınlarındaki Avusturya ordusu

Prusya:: Bu krallık başlangıçtaki ordusu ile tam bir tehdit ve bizde onlara ait olan bir şey var.  Mutlaka savaşa gireceksiniz, ya Saksonya için ya da Danzig yüzünden. Takviye almadan ASLA savaşa girmeyin. Size savaş açmamışsa da yeterince güçlenmeden savaşa girmeye kalkmayın.
Doğu Prusya'daki Prusya ordusu
Berlin'deki Prusya ordusu

İsveç: İskandinavya ve Baltık'ın egemen gücü. Doğrudan savaşa girmezsiniz. Ya müttefikleriniz Rusya ve Danimarka aracılığı ile ya da bağlı devletiniz Karelya yüzünden savaş olacaktır. Şimdilik tetikte ama uzak durun.

Danimarka: Sadık ama değersiz bir müttefik.  İsveç elinden Norveç'i sonsuza kadar alacak, hatta İzlanda'ya sıkışıp kalacaktır. Olası bir İsveç savaşında yardım etmemeniz sizin yararınıza olur.

Rusya: Güçlendiği ve aranız bozulduğu takdirde sizi ezip geçecek bir müttefik. Geçmişte onları sizden misliyle alabilir. Tedbiri elden bırakmayın ama savaşı da siz başlatmayın. 

Osmanlı: Barışta olduğumuz bu devlet Rusya ile savaşta ama çok geçmeden hem Doğuda hem de Batıda yeni savaşlara maruz kalacak. Takviye ala ala işgal edin.
Boğdan'daki Osmanlı ordusu

Saksonya: Bu bağlı devletimiz yetişemezsek Prusya tarafından yıkılacak.

Karelya: Bu bağlı devletimiz İsveç tehdidi altında. Yıkılması bizi zayıf düşürür.
-Kral-
Pek fena bir kralımız yok. Savaşlar için yetiştireceğimiz askerler bize daha aza mal olacak  yeni aldığımız bölgelerde asayiş sorunu biraz daha az baş ağrıtacaktır.
-Ordu-
Oyunun başında Lehistan için hazırda bulunan 3 ordu bulunmaktadır;
Kazimierz Potocki: Bu general Prusya ve Avusturya orduları ile savaşacak.
Kazimierz Potocki'nin olası sefer rsı
Pawel Lempicki: Bu general de (İsveç sorun olmazsa) Avusturya ve müttefikleri ile savaşacak.
Pawel Lempicki'nin olası sefer haritası
Stanisław Poniatowski: Bu general Osmanlı ve Avusturya ile savaşacak.
Stanisław Poniatowski'nin olası sefer rotası
-Ticaret-
Oyunun başında Rusya ve Prusya ile ticaret yapıyoruz ama Prusya ile ticaret kısa ömürlü olacağından, Savaşana kadar Avusturya ve Osmanlı ile ticaret yapabilirsiniz. İsveç ile de savaşa girmezseniz şayet ticaret yapabilirsiniz ama sadık kalmayacaklardır. 
-Din-
Lehistan Katolik bir devlet, tıpkı komşusu Avusturya gibi. Prusya ve İsveç Protestan, Rusya Ortodoks, Osmanlı ise Müslüman olmasına karşı Balkanlar'da hakim din Ortodoksluktur. 
Balkanlar'da Avusturya rahipleri bulunacaktır, sizin işiniz biraz kolaylaşır ama sıkıntı verecek kısım Prusya rahibi.
Kendi rahibinizi de Doğu Prusya'ya yollayın.
Galiçya'daki tek rahibiniz
-Casuslar ve Beyfendiler-
Oyundaki tek casusumuz Varşova yakınlarında.
Oyunda bir tek casusumuz bulunmakta ama casusumuz suikasttan çok kundaklamaya meyilli bir casus. Oyunda Prusya rahibi ne kadar tehdit olsa da biz suikastçınızı Königsberg'in kışlasını kundaklamak için kullanabilirsiniz. Başarılı olursanız Prusya hem zaman hem para hem de takviye imkanını kaybedecektir.

Tek beyfendimiz ise okulun yanında. Okula gönderip sırasıyla  araştırmalara başlayabilirsiniz;
  • Toplumsal Sözleşme: Araştırma yapma hızımızı artırır, böylece diğer araştırmalar için zaman kazanırız.
  • Halkalı Süngü: Piyadeleri güçlendirir.
  • Kamu Toprağı Tahsilatı: Yiyecek sıkıntısını düşürür ve ekonominin ağırlıklı olduğu tarımda çiftliklerin geliştirme imkanı sağlar.
  • Geliştirilmiş Hayvancılık: Ekonominin tarıma dayalı kısmını güçlendirir ve çiftliklerin geliştirilebilmesini sağlar.
  • Askeri Müfredat: Askeri Kışla'nın geliştirilmesini sağlar ve daha fazla birimi eğitmeye olanak sağlar.
  • Halkalı Süngü: Piyadeleri güçlendirir.
  • Askeri Müfredat: Askeri Kışla'nın geliştirilmesini sağlar ve daha fazla birimi eğitmeye olanak sağlar.
  • Fizyokrasi: Ekonomiye katkıda bulunur ve önemli teknolojileri açar.
  • Teneke Kutu Mermisi: Topçu kışlasını yükselterek hareketli toplar eğitebilmemizi sağlar  ve savaşlarda teneke kutu mermilerinin kullanımını açar.
Bölüm 2: Kanatlanıp Şahlanan Hussarlar
-Savaş ve Barış-
1700 yılında genel durum
Lehistan oyunun başında savaş açarak değil, savunmadan saldırıya geçerek oynanabilecek bir devlet. Oyunda tüm rakiplerimiz bizden güçlü olduğu için ilk turlarda mümkün olduğu kadar savaştan kaçınacağız. Bir savaş çıkana kadar güçlenmeye bakın. Savaş için gerektiği kadar güçlenmiş iseniz; savaşı siz çıkartın.
-Refah ve Kalkınma-
Kalkınmak için yapabileceğimiz tek şey, tarıma özen göstermek ve ticari ortaklarımızı iyi seçmek. Refah için ise bakanları her tur kontrol etmeye çalışın.
-Leh Katolik Kilisesi-
Balkanlar, Baltık ve Kuzey Avrupa'da kesinlikle dini sıkıntılar çekeceğiz. Tek din adamını her yere yetiştiremeyeceğimiz için yeni bölgelere kiliseler açmak ve diğer dinlerin görevlilerini ortadan kaldırmak faydanıza olacaktır.
 Bölüm 3: Savaş Öncesi Sessizliği
Yukarıdaki adımlar, sizi başlangıçtaki durumunuzdan kurtarmaya ve güçlenip, düşmanlarına kök söktürecek bir ülke yapmak için yazılmıştır. Her şeye rağmen Lehistan, saldırıyı yapan değil bekleyen konumda olduğu için saldırı gelene kadar güçlenmeye bakın. İleride oyunun şekillenmesine göre savaşlarınızda değişiklik yapabilir, müttefiklerinizle bile savaşabilirsiniz.
Umarım bu rehber oyun içinde sizlere yardımcı olur. İyi seferler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder