30 Ağustos 2017 Çarşamba

BİR ZAMANLAR EMPİRE

BİR ZAMANLAR EMPİRE
4 Mart 2009'da piyasaya sürülen ve Total War serisinin 5. ve gerek savaş dinamikleri, gerek grafikleri, gerekse çok daha geniş haritasıyla devrim niteliğindeki oyunu olan Empire'yı çoğumuz oynasa da içerisindeki Türk devletleri sayesinde aramızda bilmeyen yoktur. Gelin bu Total War'ın son sürümünden çok çok öncelerine, ilk zamanlarına ve fragmanlarından vaadedilenlere bakalım.
Oynanış videosundan. Osmanlı Devleti bir zamanlar yeşilmiş. Bir ayrıntı olarak da Hazar'ın doğusu Rus toprağı olarak geçiyor.
Bu da son sürümünde ise Osmanlı al sancağına kavuştu. Hazar'ın doğusu ise sahipsiz bir çöl olarak bırakıldı.
SEGA'nın 2008-2009 tarihli tanıtım videolarından. Rusya kahverengi tonları ile renklendirilmiş ama bir ayrıntı var. Bölgeler kimin olursa olsun isimleri siyah üzerine beyazdı.
Oyunun son sürümünden. Bölgeler; ülkelerin rengi üzerine beyaz.
Yine SEGA'nın tanıtım videolarından. Orduların gidiş mesafesi daha koyu yeşildi. Casuslarda da kocaman bayraklar vardı. Ayrıca askerler bayrağı tutmuyor, bayrak yanlarında gölgeleri gibi geliyordu. Gözden kaçıyor ama bazı kasabalar inşa edilmiş değil, köy halinde.
Son sürüm. Gidiş rotası fıstık yeşili renginde. Casusun ve yeri değişti ve o kocaman bayrak küçük ikona dönüştü.Kasabalar ise ilk turdan itibaren hizmette.
Oyunun tanıtımından. Koloniler asıl devletlere bağlıydı.
Mevcut sürümde ise koloniler bağlı devlet statüsünde.
Eyalet başkentlerinin ilkel detayları. Kırmızı işaretli halka ise Napoleon Total War'da mevcut olan binayı yıkmadan başka binaya değiştirme özelliğini gösteriyor.
Son sürümde ise detaylar daha anlaşılır hale getirildi ama  binayı yıkmadan başka binaya değiştirme özelliği kaldırıldı.
İlk sürümde kabine üyelerinin vasıfları altında yazıyordu. Yazılar daha kalındı ve kabine menüsü itici bir görünümdeydi. Koloni valisi ise ayrı bir kategorideydi.
Sonraki sürümlerde vasıflar sağ tık ile bakılır hale geldi. Bazı ikonların yeri değiştirildi, yazılar inceltildi ve koloni valileri de mevcut kabinede yerini aldı. 
Eski ulusal özet tablosu. Tek fazlası seferin sonlanacağı hedefi de gösteriyordu.
Sonraki sürümde ise hedef kaldırıldı ama dinin(mezhebin) ismi ve bağlı devletler kısmı eklendi.
Lehistan bayrağı daha gerçekçiydi. Bazı küçük devletler oyuna sonradan eklendiği için Kurlandiya isyancı kontrolünde bölge olarak gözüküyordu. Oyuna sonradan bazı küçük devletler ve bağlı devlet özelliği getirildi.
Oyunun tanıtım videosunda diplomasi penceresi böyleydi.
Şimdi ise böyle...

Ve oyunda firmanın size  verdiği kod ile demo olarak çoklu oyunculu sefer yapılabiliyordu. (Ben o yıllarda steam üzerinden oynamadığım için çok sonradan öğrendim) Ama şu an böyle bir şey söz konusu değil maalesef...
-Meraklısı için izlence bağlantısı: https://www.youtube.com/watch?v=I-79eWyFy3Q&t=13s
Bu yazıda Empire Total War'ın biraz da ''önce ve sonra''sına  bakmış olduk. Umarım hoşunuza gitmiştir. 
Esen kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder