14 Nisan 2020 Salı

Efsanevi Batı Roma İmparatorluğu rehberi, modsuz,acısız

Batı Roma İmparatorluğu Oyundaki en keyfli ve en can sıkıcı ülkedir. Hatta bu ülke ile oynarken zevkten çok acı hissedeceksiniz. Batı Roma'nın zor olmasının nedeni Büyük bir toprağa, düşmanların etrafımızda olmasıyla yönetiyor olmamız.  Ön sözler hep sıkıcıdır şimdi icraat vakti!


Taktiklere gelmeden önce, ülkedeki bonuslara değinelim. Batı Romanın en iyi bonuslarından birisi Göçmen cezası almayış olmanızdır. Birde oyundaki gizli bir bonusu da mevcut, düşman casuslarınıza karşı şehiriniz +3 savunma alır. Yani Casuslar kolay kolay içeri sızamaz. Göçmenlerin en sıkıntı yanı toprak kaybedince, ya da ele geçirince ortaya çıkmaktadır. Gelirinizi arttırır ancak asayişinizi düşürür. Batı Roma da çok fazla toprak kaybedip talan edileceğiniz içi muazzam bir göç oranınız olacaktır, bu bonus sayesinde onların asayiş sıkıntılarını almazsınız, geliriniz güzelleşir.



Teknoloji de ise bütün önceliği askeriye ye vermelisiniz. Çünkü oyundaki bütün barbarlar elinizdeki bereketli topraklara göz dikmiş bulunmakta, açacağınız sivil bir teknoloji hiçbir işinize yaramayacaktır. Barbar kavimlerinin hepsini etkisiz hale getirdikten sonra sivil  teknoloji araştırabilirsiniz.





Askerlerinizi savaş zamanı şehirler de tutmayın, bütün ordularınız pusu vaziyetinde olmalı, yani barbarlara kendi taktikleriyle avlanamız gerekiyor. Sakın ordunuzu şehirde tutmak gibi bir hata yapmayın. Efsanevi de  düşmanlar size 4-5 tane full ordu ile saldıracaktır, şehirde savunmanız kaybetmeniz halinde şehir ve bir orduyu kaybetmenize neden olabilir. Pusu ile yakaladığınız 3 full orduyu, savunacağınız şehirde vereceğiniz zaiyattan daha fazlasını verdirebilirsiniz, şehir de savunurken düşmana mevzilenme fırsatı veriyorsunuz, pusuda ise siz mevzileniyorsunuz ve düşmanı hazırlıksız oluyor, dolayısıyla gafil avlama şansınız artıyor. Orduyu pusu vaziyetine getirip  % kaç şansınız olduğunu görebilirsiniz. ve asla saldırıya geçmeyin, hey sen, bunu okuyan kişi, "Roma benim elimde çok güçlüyüm herkesi pataklarım" düşüncesi varsa aklında, sil onlar. sadece savunmada kalın. Alamanniler sırınızda size savaş açacaktır, full ordunuzu ders olsun diye şehirine götürmeyin, böyle bir hata yapmayın, savunmada kalın her zaman.


Batı Roma da hayatta kalmak için askerlere ihtiyacınız olacak, ancak bunun için para gereklidir. Diğer Uluslar sizi sevmediği için çoğuyla ticaret yapamayacaksınız, Doğu Romayı ise kendi savaşlarınıza davet etmeyin, davetinizi reddedip aranız bozulacaktır. Zaten Doğu Roma Hunlar ve Vizigot  sorunuyla ugraşmakta, sizin için ordusunu gönderip barbarlarla savaşmayacaktır, Barbarlarla olan bütün savaşlarınızda yalnızsınız. Şehirlerinizdeki Hristiyan kiliselerinin, yani dini binalarınızın hepsini yıkın. Büyük şehirlerdekileri de yıkın, onların yerine Su İşleri binası inşa edin, köyde yıktığnızı kiliselerin yerine de Karakol inşa edin. Batı Roma İmparatorluğu içinde çok din barındıran bir ulustur, Kiliseler size asayiş sağlar ancak düşmanı savunmanızda bir işe yaramaz. Düşman size çok güçlü bir şekilde geleceği için her şehirinizde garnizonu güçlendirmelisiniz. Ancak şehirlerinizde yer yer hastalıklar çıkıp zatne yıpranmış olan ordunuzu daha da yıpratacaktır, bunun için Su İşleri binası inşa ediyoruz, temizlik artarsa asayişte artar. Liman şehirlerinizde Hristiyanlık daha çok artmaktadır.

Toprak kaybetmekten korkmayın. Maalesefki vereceğiniz her mücadele de topraklarınızı savunamayacağınız durumlar da olacaktır, Büyük topraklarınız var, bunlara ordu yetiştirmek zor olucaktır, ayrıca düşman sizin hatanızı bekliyor olacak. Ancak Kaybetmemeye çalışacağınız bölge resimde gördüğünüz bölgedir. "Neden" diye sorarsanız eğer, bu bölgedeki şehirler gördüğünüz gibi birbirlerine yakındadır, dolayısıyla  savunması kolaydır. Ayrıca oyunda 5 tane altın madeni bulunmakta, 2'si sizde. Buralar savunması kolay bir bölgedir, buradaki kaynaklar da işinize oldukça yarar, ne demiştik az önce? oyunda 5 tane altın madeni var, 2'si sizde. Oldukça değerlidir.


Sınırlarınız oldukça büyük, dolayısıla yozlaşmanız çok fazla olacaktır, fazla olduğu içinde şehirlerden tam anlamıyla verim alamayacaksınız. Valileri atadığınızda yozlaşmayı düşüren özelliklere öncelik vermeniz yerinde olacaktır. Mutlaka ordularınızda mancınık bulundurmanızı şiddetle öneririm, Özellikle geniş Onagerler çok işine yarayacaktır, şuanlık onları açana kadar küçük onager ile idare edebilirsiniz. Paralı Onager  alabilirsiniz ancak  maliyeti fazladır, hem sizin yetiştirdiğiniz onager çok daha güçlü. Bu tavsiyemin hunlarla meydan muharebesi yaparken çok faydasını göreceksiniz. Özellikle oyunun başında size de çok getirisi olacaktır, Birde savaşmadan önce İngiltere deki Demir kaynağınızın olduğu bölgenin deniz kenarında olan köye (Haritadan bakabilirsiniz demir sembolünün yanındadır o köy) Donanma oluşturup basabildiğniiz kadar gemi basmanız önerilir, kuzeyli barbarlar bu taraftan size çıkartma yapıp şehirini almaktadır, ama donanma yaparsanız saldırmayacaktır, zararlı çıkacaktır çünkü. Karaya çıkartma yapabilir ancak denizde oldukları kadar güçlü olmayacaklardır karada da.

Carthago Nova şehirindeki Taverna binasını kaldırın, bu gereksiz bir binadır. Zaten o bölgedkei bir köyünüzde üzüm  bahçesi vardır, dolayısıyla ekstradan gıda binasına gerek yok,Hatta bütün şehirlerdeki tavernaları yıkmanız önerilir, çünkü gereksiz yere sağlık götürmektedirler. Hükümet binası inşa edip oradanda Heykel inşa ederek Asayiş sorunun halledebilirsiniz, Gereksiz binalarınızı yıkıp Hükümet binası, sonrasındada heykel yaparsanız yaraınıza olacaktır. Heyekeller askerlerinize deneyim, bölgenize asayiş vermektedir, boş inşaat yuvalarına da heykel yapabilirsiniz. Heykelleri de yükseltebileceğinizi unutmayın, ancak onlar sivil teknoloji istedikleri için ilk seviye olan heykel işinizi görecektir, barbarları etksizi hale getirene kadar sivil araştırmayın derken bunu kastetmekteyim, daha üst seviye heykeller ve zafer takı açmak için sivil teknolojinin 3. seviyesine gelmelisiniz, oyüzden önceliğiniz askeri olduğu için sivil teknolojiyi unutun, oyunun sonlarına doğru ya da bütün barbarları etkisiz hale getirdikten sonra sivil araştırma yapabilirsiniz.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder