23 Ağustos 2017 Çarşamba

Empire Total War: İsveç Rehberi

Nasıl Devraldık?
İsveç; Baltık'taki iki Protestan ülkeden biri. 16.yy'da Kalmar Birliği'nden ayrılmış, 17. yy'da 30 Yıl Savaşları'dan tüm çabasıyla galip çıkmış, üstüne üstün Roskilde Antlaşması ile aldığı
yerlerin çoğunu daha sonra başarıyla savunmuştur. Gustav Adolf, ölmeden önce oğluna müthiş bir imparatorluk bırakmıştı. Batı'da kardeş düşman Protestan Danimarka, Güney'de eski düşman Katolik Lehistan ve Güney Doğu'da önü kesilmezse 
ileride çok büyük sıkıntılar yaratacak ama şimdilik bizim gerimizde olan Ortodoks Rusya var. Oyunun başında Osmanlı ile iyi ilişkiler içindeyiz. Rusya'ya ne kadar çabuk saldırırsak bu dostluk o kadar yararlı olur. Danimarka tek başına savunmasız
ama yanında Lehistan ve Lehistan'ın kuklası Kurlandiya var.İşin can sıkıcı yanı Lehistan Rusya ile de müttefik. Bundan ötürü savaşlar tek cephede sınırlı kalmayacak.
1700 yılında Avrupa'nın durumu.
Bölüm 1: Çanlara Vuran Rüzgarlar
-İdare-
Ülke geçmiş sıkıntılarına rağmen iyi durumda ama halk biraz hoşnutsuz. Malum savaş da kapıda,o yüzden kabinede değişiklik yapmak faydalı olacaktır.

Bizden önceki kabine

Hedeflerimiz için değiştirilen kabine
Yeni kabinenin gözle görülür idari etkisi.
-Karşımızdakiler-
Oyuna savaşta başlamıyoruz ama oyun sonuna kadar barışta kalacak değiliz. Barıştayken savaşa hazırlanmalıyız. İlerideki rakip ve düşmanlarımıza biraz yakından bakalım;
Rusya: Bu devlet Osmanlı ile savaş halinde. Sınırımızda bir ordusu var ama bunların dışında hiçbir şeyi yok. Ne donanması, ne hat piyadesi...İlk başlarda hızlı  olursanız sonrasında barış için size yalvaracaktır.
Petersburg sınırındaki Rus ordusu
Danimarka. İki bölgesi ama bir ordusu olan bir devlet. Yalnız olsa bir kaşık suda boğarsınız ama Lehistan var yanında. Başlangıçta bir donanması yok, biz kendimizinkini güçlendirerek denizlerde tedbiri  elden bırakmamalıyız. İsterseniz hemen saldırın Norveç'e eliniz rahatladığı zaman saldırın ama ordu çıkarıp İsveç kasabalarını yağmalayabilir. Hızlı olursanız İzlanda'da sıkışıp kalacaktır.
Danimarka'nın kendi sınır ve kalesindeki ordusu
Kurlandiya: Lehistan'ın kukla devleti. İleride donanma kurarak bize musallat olabilir. Hazırlıksız saldırılmaması gerekilir.
Lehistan: Rusya ve Danimarka'nın müttefiği. Avrupa'dan itilmiş, verimsiz toprakları ve bizimkiyle boy ölçüşemeyecek ordusu ile gözünüzü korkutmasın. Bir limanı yok. İleride Prusya, Avusturya hatta Osmanlı ile savaşa girecek. siz de zaman kollayın.
Prusya: Az topraklı, çok saldırgan bir devlet. Sonradan küçük Alman devletleri, Avusturya, Polonya ve Danimarka ile savaşa girip hepsiyle zar zor baş eden bir devlet. Ordu eğitmekten donanmaya zaman ayıramaz genelde. Zayıf anında güçlü bir biçimde saldırın.
Saksonya: Lehistan'ın bir diğer kukla devleti. Genelde oyunun başlarında yıkılır ve fazla güçlenemez.
-Kral-
Kralımız Demirbaş Şarl; genç bir kral olmakla beraber güzel vasıflara da sahip. Maalesef tur başı itibar vasıfları birbirini etkisiz kılıyor ve itibar kazanamıyoruz ama idarecilikten yana yüzümüz gülüyor. Teknolojik araştırmalar için olan vasfımız da işe yarar nitelikte.
-Ordu-
Oyunda düşmana kan kusturacak 3 adet ordumuz var 
-Carl Gustav Armfelt: Bu general Stockholm'den alacağı takviye ile İskandinav birliğini sağlayacak
Carl Gustav Armfelt'in olası sefer rotası
-Carl Gustav Rehnskiold: Bu generalin tek eksiği biraz takviye. Ardından Lehistan topraklarında göreve hazır olacaktır.
Carl Gustav Rehnskiold'un olası sefer rotası
-Adam Ludwig Lewenhaupt: Vasıf üstüne vasfı olan bu general Petersburg'dan takviye aldıktan sonra önü kapanmayacak bir generaldir.
Adam Ludwig Lewenhaupt'ın olası sefer rotası 
-Donanma-
-Emanuel Jonassen:Tecrübeli amiralimizin 1 Frig, 1 Şalupa, 1 adet 6. Sınıf ve (5. Sınıf) Amiral'in Sancak Gemisi'nden oluşan filosu düşmanlara korku salmak için denizlerdedir. Ekonominizi sarsmayacak şekilde 2 Şalupa veya 1 Brik 1 Şalupa ile donanmaya şimdilik destek olabilirsiniz.
-Ticaret-
Oyunun başında İngiltere ve Fransa ile deniz yoluyla ticaret yapıyoruz. Bu nedenle limanımız ile liman ve ticaret yollarını güvende tutacak olan donanma bizim için mühim.
Karadan ticaretimiz yok. Kurlandiya,Danimarka ve Rusya ile ticaret yapılabilir ama ne kabul edebilirler ne de sadık kalabilirler. 
-Din-
İsveç, Protestan bir ülkedir. Danimarka ve Prusya da  Protestan olmalarından ötürü bölgelerini alınca dini sıkıntı çekmeyeceğiz ama Ruslar Ortodoks, Lehler de Katolik. her bölgelerine rahip göndereceğiz ve büyük şehirlerine kiliseler yapacağız.
Oyundaki tek rahibimiz, Finlandiya yakınlarındadır.

-Casuslar ve Beyfendiler-
 Oyunda birer adet casus ve beyfendimiz var. Beyfendimiz okulun hemen yanında. Okula gönderip araştırmalara başlayın. Casus ise Rsuya sınırında. Casusu Rus generalini öldürtmek için gönderebilirsiniz.
Beyfendimizi tek okula gönderip sırasıyla şu teknolojileri araştırıyoruz:
  • Toplumsal Sözleşme: Araştırma yapma hızımızı artırır, böylece diğer araştırmalar için zaman kazanırız.
  • Kamu Toprağı Tahsilatı: Yiyecek sıkıntısını düşürür ve ekonominin tarım kısmındaki  çiftlikleri geliştirme imkanı sağlar.
  • Tıpa Süngüsü: Savaşlar bizim için önemli olacağından piyadelerimizi güçlendirecektir.
  • Teneke Kutu Mermisi: Top bataryaları bir ordunun olmazsa olmazıdır. Bu teknoloji bize yakın mesafeden kutu mermisi atma imkanı verecek ve eğitebilmemiz için tekerlekli bataryaları açar.
  • İş Bölümü: Ekonomiye katkıda bulunur ve ticaret limanını geliştirme imkanı verir.
  • Fizyokrasi:Ekonomiye katkıda bulunur ve önemli teknolojileri açar.
Bölüm 2:Kuzey Karları Eriyor
-Savaş ve Barış-
Ülkemizi olabildiğince iyi kalkındırırken komutanların savaş çağrılarına kulak vermemiz yararlı olur. Ama kime savaş ilan edeceğinizi bilin;
Rusya'ya ederseniz Danimarka ve Lehistan da katılır.
Lehistan'a ilan ederseniz Rusya, Danimarka ve Kurlandiya da katılır
Danimarka'ya ilan ederseniz sadece Rusya katılır ve bizim için en karlısı olur.
Ama Osmanlı ile müttefik olamayız çünkü barışa yanaşmayan Berberi Devletler buna engel oluyor ama Ruslar'a karşı Kırım Hanlığı ile ittifak kurabilirsiniz, pek faydası olmayacaktır. ileride Berberi Devletler'i birkaç teknoloji ile kandırabilirseniz işler değişir.

-Danimarka Cephesi-
Donanmamızı Danimarka limanını bordalamak için kullanıyor ve limanı devre dışı bırakarak ekonomilerine zorluk çıkartıyor ve donanma yapmalarının önüne geçmiş oluyoruz.
Stockholm'de biraz hat piyadesi basarak İsveç'teki orduyu Norveç'e yönlendirin. Eğer Danimarka ordusu İsveç'e doğru gelmeye başlarsa Norveç'e gitmek yerine ordunun üstüne yürüyün. 
-Rusya Cephesi-
Sınırımızdaki Rus ordusunda Hat Piyadesi var. Bu avantajlarını kaledeki birimi ve Petersburg'daki birimleri asıl orduda birleştirerek sayı ve techizat üstünlüğü ile yıkın. Bu savaştan sonra Moskova'ya yürürken Petersburg'da veya sonradan Moskova'da
küçük fetih ordusu kurarak Ruslar'ın Doğu topraklarını zaptedebilirsiniz
-Casusuluk Faaliyetleri-
Tek casusunuzu Rus generaline suikast yapmak için gönderin. (Başarı şansı %46'dır)
Casusu sonrasında askeri yetiştirmeleri kontrol etmek için Karelya bölgesine veya Lehistan topraklarına gönderebilirsiniz.
Hedefimizdeki Rus generali
Suikast düzenleyerek savaştaki dengeleri değiştireceğiz.
Başarı şansı, küçümsenmeyecek bir oranla %46'dır
En zor zorluk seviyesinde suikast başarılı oldu

-İsveç Protestan Kilisesi-
Batı'da dini sorun yaşamayacağız ama Doğu'da din önemli bir sorun olacak. Tek rahibi derhal Petersburg'a göndererek Ortodoks çoğunluk ve Katolik azınlık halkı Protestanlığa çekin. Ardından rahibinizi Rusya'nın Doğu topraklarına göndererek halkı Protestanlığa çekin.
Bölüm 3: Vikinglerden Biraz Fazlası
Yukarıdaki adımlara uygun hareket ettiğiniz takdirde krallığınızı tekrar güçlü bir imparatorluk haline getireceksinizdir. Ekonomide deniz ticareti, kara ticaretine başlayana kadar hayati önem taşır. Liman ve ticaret yollarınızın güvenliğini sağlayın.
Tek casusu idareli kullanın. Yeni bölgenizin güvenliğini ve refahını daima sağlayın. Ordularınızda en az 2 top bataryası bulundurmaya çalışın. Ordularınızı çağa uygun askerlerle  (atlı topçular, hat piyadeleri, hafif piyadeler gibi) donatın. Lehistan ile savaşmadan önce mutlaka iki savaştan birisinin bitmiş olması gerek.
Lehler savaşa Kurlandiya'sız girmeyeceği için Danimarka maceranızı fazla uzatmayın ve Baltık'taki orduyu iyi donatmaya bakın. Orduya yatırım yaparken donanmayı, donanmaya yatırım yaparken de orduyu ihmal etmeyin. Rusya kolay püskürtülebilecek, Danimarka da deniz aşırı olduğu için biraz can sıkacak devletler. 
Hızlıca güçlenip ana orduları saf dışı bırakmaya bakın. Ben rehberde yer vermedim ama şehirlerdeki yapıların gelişmesine mutlaka zen gösterin.
''Dipçe: Yapılacak muharebeleri hem kolay olması bakımından hem de rehberin uzamaması bakımından burada yer vermedim ama o kadar da zor muharebeler olmayacaktır''
Umarım bu rehber sizlere oyun içinde yardımcı olur. İyi seferler...




.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder