20 Ağustos 2017 Pazar

Empire Total War- Rusya Rehberi

                Empire Total War: Rusya Rehberi


Nasıl Devraldık?

Rusya; Avrupalılar için uzaktaki bir ülke, Osmanlı gözünde ise yakındaki azılı düşmandır. Oyuna başlarken hali hazırda Osmanlı,
Kırım Hanlığı ve Berberi Devleti ile savaştayız. Hedeflerimizin arasında imparatorluğa dahil etmek olan Polonya ve Baltık'ta İsveç ile uğraşarak bizi bir nebze de olsa rahatlatacak Danimarka ile müttefikiz. Diğer komşularımız ise Ortodoks Gürcistan ve Müslüman Dağıstan. Bu iki devlet de olmadık zamanda bize savaş ilan ederek Kafkaslarda işimizi zorlaştıracaktır. Balkanlar'da ilerlerken önümüze Avusturya engeli çıkması da ihtimaller arasında. İran ise Osmanlı ile olan kötü ilişkilerimizden ötürü bize samimi, savaş ihtimali biz açmadıkça olmayacaktır.
1700 tarihinde Avrupa haritası

Bölüm 1: Değişme ve Yetişme


-İdare-
Ülkemiz refahsızlık içinde, yöneticiler vasıfsız,savaşta olduğumuz devletler her an saldırıya geçebilir veya diğer komşularımız savaş ilan edebilir.
Bu gidişata dur demeye kabineyi düzene sokarak başlıyoruz. Çoğu kabine üyesini değiştirecek ve yerlerine yeni üyeler alacağız. 
Eski ve işe yaramaz kabine
Değiştirilen ve halkı mutlu edecek kabine
Her kesim görüldüğü gibi çok mutlu. Yaşasın yeni kabine.
-Karşımızdakiler-
Oyun içindeki hedeflerimiz.
Oyunun ilk başında odaklanmamız gereken iki ülke var. Osmanlı ve İsveç.Bu iki devlete biraz yakınan bakalım;
Osmanlı: Oyunda en fazla bölgesi olmasına rağmen geliri az, ordusu güçsüz ve Avrupa topraklarında dini sıkıntılar yaşıyor. İlerleyen zamanlarda Batı'dan Avusturya, Doğudan İran, Dağıstan ve Gürcistan savaş ilan edecek. Başlarındaki 1.Mustafa vasıfsızdır. Toprağını aldığınız halk sizin çatınızda mutlu olacaktır.
Boğdan'daki Osmanlı ordusu
İsveç: Bizim dışımızda Polonya ve Danimarka'nın da gözünün olduğu devlet, gücünü denizlere odaklayarak karada kendini savunmasız bırakır. Bizim donanma savaşına girmek gibi bir niyetimiz yok. Norveç Bölgesini erken alabilir. Bu, Stockholm'ün savunmasız olduğunu ve erken davranıp İsveç bölgesine girmemiz gerektiğini işaret eder.
Petersburg'daki İsveç Ordusu
Polonya: Müttefikimiz olsa da ileride hasım olmak zorundayız. Prusya ile gireceği erken savaşlarda mağlubiyete uğrayacaktır. Zayıf ordulu,sıradan bir devlet
Kırım Hanlığı: En zayıf rakibimiz, ilk başta işgal edip yok etmek asayiş sorunu yaratacak; ya orada kalıp asayişi sağlayacağız ve papazı her türlü oraya göndereceğiz  ya da Kiev'i gözden çıkaracağız. Oyun içinde himayemiz altına almak hem askeri hem iktisadi hem de dini avantaj sağlayacaktır.
Dağıstan: Uzaktaki bu küçük Müslüman ülke Astarhan veya Don Viosk'a saldırabilir. Önce siz ona saldırın
Gürcistan: Osmanlı ile tampon bir Ortodoks bölge ama size savaş açmayacağı anlamına gelmez. Alırsanız ikinci bir okulunuz olur.  
-Çar-
Çar Petro, Çoğu krala oranla daha iyi vasıflara sahiptir. Teknoloji araştırmada az da olsa Çar'ın vasıflarının etkisi olabiliyor.  Tur başı aldığımız itibar ve diplomatik ilişkilere gelen katkısı, Başta Kırım Hanlığı olmak üzere diplomasinin çoğunlukla lehimize dönmesini sağlıyor. Soyluların giden mutluluğu değişen kabine ile yerine gelecektir. Kasaba devriyesinin masraflarının düşmesi asayişi bozuk olan eyaletlere giden asayiş  masrafı az da olsa düşürüyor. Donama alım bedelindeki düşüş ise bir limana sahip olana kadar yararlanabileceğimiz bir vasıf değil maalesef.

-Ordu-
Hazırda 3 adet ordumuz ve 3 tane muhteşem generalimiz var.
-Prens Anikita İvanovic Repnin; İsveç sınırında. Bu general ileriki turlarda İsveç ile yapılacak savaşlara önderlik edecek ancak Moskova'daki birlikleri hemen bu generale götürmeniz gerekiyor.
Prens Anikita İvanovic Repnin'in olası sefer rotası
-İvan Mazepa; Kiev yakınlarınaki bu generalin ordusu daha kuvvetli ama kendisi Kafkaslar ve Orta Doğu seferlerinde görev alacak
İvan Mazepa'nın olası sefer rotası
-Alexandr Menshikov; Kiev'deki generalimizin ordusunda pek fazla birim yok. Kendisi İvan Mazepa'dan takviye alıp Boğdan yakınlarındaki Osmanlı kuvvetleri ile çarpışacak, Balkanlar, Atina ve İstanbul'u ilerleyen zamanlarda imparatorluk bünyesine katacaktır.
Alexandr Menshikov'ın olası sefer rotası
-Ticaret- 
Limanımız olmadığı için başlangıçta kara yolundan  Lehistan ile ticaret yapıyoruz Ticari hayatı canlandırmadan Lehistan'a savaş açmak intihar olur o yüzden biraz bekleyeceğiz. 
Osmanlı ve İsveç'ten alacağımız liman şehirleriyle ticari hayatı canlandırıp İngiltere,Fransa,İspanya gibi kolonici devletler ile ticaret yapabileceğiz.
Gürcistan, Dağistan ve İsveç ile ticaret yapılabilir ama kabul etseler bile sadık kalmayacaklardır.

-Din-
Rusya, Ortodoks bir devlettir.Kendisi gibi Ortodoks olan tek devlet Gürcistan'ı haritadan silmemiz gerektiği için tek Ortodoks devlet biz kalacağız. 
Kuzeydeki İsveç Protestan, Batıdaki Lehistan Katolik, Güneydeki Osmanlı, Kırım ve Dağıstan ise Müslüman devletlerdir. yani her yeni fethedilen yerde dini sorun yaşayacağız. Komi bölgemiz  çoğunlukta Canlıcılık dininin hakim olduğu bir bölge. Kiev ve Moskova haricindeki tüm bölgelerde yaygın din Ortodoksluk olsa da Canlıcılık ve İslam da yerel dinler arasında. bu durum bölge asayişini olumsuz etkiliyor haliyle. Elimizdeki tek papazı isterseniz Petersburg'a göndererek Ortodoksluğu yaygınlaştırabilirsiniz. Doğu bölgelerimizde ise her yeni kasabaya bir süreliğine kilise inşa ederek din konusunu sağlama almış olacağız. Balkanlar'daki yaygın din Ortodoksluk olduğu için  bölgeye kilise yapmaya gerek kalmayacak gibi, isteğe bağlı olarak papazı Balkanlar'a gönderebilirsiniz.

Oyundaki tek papazımız.
-Casuslar ve Beyfendiler-
Oyunda 2 casus ve 1 beyfendimiz var.
Casusların haritadaki konumları
Casuslarımız Moskova ve  Galiçya-Belarus arasına iki konumdalar. Moskova'daki casusu ister Balkanlar'a ister Baltık' gönderin,ister İsveç'e gönderin size kalmış ama Galiçya'daki casusu hemen Boğdan'a götürerek bölgedeki Osmanlı imamını devre dışı bırakmak için kullanın.
(Tek beyfendimiz okulun hemen yanında)
Beyfendimizi tek okula gönderip sırasıyla şu teknolojileri araştırıyoruz:
  • Fizyokrasi: Araştırma yapma hızımızı artırır, böylece diğer araştırmalar için zaman kazanırız.
  • Kamu Toprağı Tahsilatı: Yiyecek sıkıntısını düşürür ve şimdilik tarıma dayalı ekonomiyi güçlendirir.
  • Tıpa Süngüsü: Osmanlı ile olmayabilir ama İsveç ve ileride başka devletler ile yapılacak savaşlara kadar  piyadelerimizi güçlendirir.
  • Geliştirilmiş Hayvancılık: Ekonominin tarıma dayalı kısmını güçlendirir ve çiftlikleri geliştirme olanağı sağlar.

  • Teneke Kutu Mermisi: Top bataryaları bir ordunun olmazsa olmazıdır. Bu teknoloji bize yakın mesafeden kutu mermisi atma imkanı verecek ve eğitebilmemiz için tekerlekli bataryaları açar.
  • Deneycilik: Teknoloji araştırma hızını artırır ve okulu geliştirip daha çok teknolojiyi araştırmamızı sağlar.

  • Bölüm 2: Romanovlar Kartlarını Oynuyor
    -Savaş ve Barış-
    1700 yılında genel durum
    İçinde olduğumuz bir savaş var. 2 orduyla da aynı anda savaşacak askerimiz yok. Bunun için diplomatik yeteneklerimizi konuşturmamız başlangıç için büyük rahatlama sağlayacaktır.
    Kırım Hanlığı ile başlıyoruz. Bu devleti kuşatıp yok etsek hem ilk turlar için önemli askeri zayiat vermiş oluruz, hem asayişin düşmemesi ve isyan çıkmaması için orduyu ayıramayız
    bu yüzden Osmanlı karşısında geriye düşeriz, hem papazı oraya göndererek boşuna zaman kaybetmiş oluruz. Bu mesele için;
    • Diplomasi penceresinden Kırım Hanlığı ile diplomasiye başlıyoruz.
    • Barış antlaşması ve himayemize girmesi şartıyla 3000 altın öneriyoruz. (Bu rehber en zor zorluk seviyesinde hazırlanmıştır. Daha kolay seviyelerde 2000 altına da teklif kabul edilebilir.)

    İlk teklifimizi gönderdik.
    Barışı kabul edeceklerdir.
    • Barış yaptıktan sonra sınırsız askeri geçiş karşılığında ticaret antlaşması önerin.

    İkinci teklifimizi gönderiyoruz
    Bunu da kabul ettiler. Teklifin kabulünde iyi ilişkinin de payı var elbette.

    Bu yöntem ile Kırım'ı kendi safımıza çekmiş olduk ve Balkanlar'a giden kapı açılmış oldu.
    Kapıyı Kırım ile açtıktan sonra Alexandr Menshikov ile kapıdan geçmek kalıyor. İvan Mazepa'nın piyadelerini ve en az bir süvarisini(isterseniz tüm orduyu verebilirsiniz.)
    aldıktan sonra Osmanlı paşası Damat Ali ile savaşmak kalıyor. Bu savaş sayı üstünlüğünüz, top avantajınız ve general vasıflarınız ile zahmetsiz bir savaş olacaktır.
    İvan Mazepa'ya takviye vermek için Kiev'deki Taşra Kışlasını Kışla'ya geliştiriyoruz(1000 altın)
    Kuzeydeki ordumuz henüz bir meydan savaşına hazır değil. İlk iş orduyu hemen sağındaki kasabaya gönderin ve Moskova'dan gelecek takviyeyi bekleyin.
    -Refah ve Kalkınma-
    Kırım'a verdiğimiz para, ticaret ile kısa sürede kendini telafi edecektir ama bir imparatorluk ekonomisi böyle yürümez. Elimizde kalan 3000 altın ile Çiftlikleri geliştirin. Artan parayı da ordulara takviye vererek veya Doğu'daki topraklara valilik binaları yaparak değerlendirin. Bir süreliğine soylulardan bir tık daha fazla vergi alın, sonra eski seviyeye düşürürsünüz.
    -Rus İstihbarat Teşkilatı-
    Casusumuzun birisi Boğdan'daki imamla uğraşırken diğerini sizin planınıza bırakmıştım ama o casusu İsveç'in Baltık topraklarına gönderirseniz ikinci bir saldırı için elinizde bilgi bulunur.
    İcabına bakmamız gereken İmam.
    -Rus Ortodoks Kilisesi-
    Kırım himayemiz altındayken İslam hariç bir dinin yayılması bizim için sıkıntı olur. Bu sebeple papazımızı mümkün olduğu kadar Kırım'ın dışından önce Boğdan'a, sonra da Balkanlar ve İstanbul'a götürerek Ortodoksluğu yayıyoruz. Bizden önce asayiş düşecek ve biz gelince de yüksek asayiş olacak.
    Bölüm 3: Devir Teslim
    Yukarıdaki adımlara uygun hareket ettiğiniz takdirde çarlıktan imparatorluğa kısa sürede geçeceksinizdir. Ekonomide deniz ticaretine çok güvenmeyin çünkü Korsanlar ve Berberi Devletleri
    ticari hayatınıza balta vuracaktır. Casusları doğru görevlerde kullanın. Yeni bölgenizin güvenliğini ve refahını daima sağlayın. Ordularınızda en az 2 top bataryası bulundurmaya çalışın. Ordularınızı çağa uygun askerlerle  (atlı topçular, hat piyadeleri, hafif piyadeler gibi) donatın. Lehistan ile savaşmadan önce mutlaka İsveç ile olan savaşınız bitmiş olmalı ve Lehistan ile ilişkileri yavaş yavaş kesin. Aniden saldırırsanız diğer devletlerle ilişkileriniz düşer. Lehistan'a savaş ilan edince Kurlandiya da Lehler tarafında savaşa katılacağı için Doğu'da 4. bir ordu kurup, Batıda Prens Anikita ile, Doğudan ise yeni orduyla savaşarak işi garantiye alın. Oyunun ilk başlarında donanmaya ihtiyacınız yok, zaten limanınız da yok. O yüzden bir askeri liman edinene kadar deniz teknolojilerini araştırmak zaman kaybı olur. Osmanlı, ilerleyip takviye aldıkça bastırılması kolay bir hedef olacaktır.İsveç denizde donanma kaybetmelik değil, karada püskürtmelik bir rakiptir. Kara savaşlarındai  üstünlüğünüzü iyi kullanmaya bakın.
    ''Dipçe: Yapılacak muharebeleri hem kolay olması bakımından hem de rehberin uzamaması bakımından burada yer vermedim ama o kadar da zor muharebeler olmayacaktır''
    Umarım bu rehber sizlere oyun içinde yardımcı olur. İyi seferler...







    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder